[English Version] [Version en français] [Deutsche Fassung] [Versión en español]

Resum

El mes de juny passat de 2022, el govern veneçolà va concedir 2,5 milions d'acres de terra d'ús agrícola a la República Islàmica de l'Iran en virtut d'un acord de cooperació de 20 anys. Veneçuela i l'Iran s'han alineat com un bloc unificat contra Occident i els Estats Units des de 1999, aprofundint la seva cooperació bilateral en nombrosos àmbits. Pel que sembla, l'Iran ha recorregut a tàctiques utilitzades en l'ampli Orient Pròxim, com el finançament d'organitzacions terroristes i criminals mitjançant intermediaris com ara Hesbol·là, per a reforçar la seva posició en l'hemisferi occidental. El règim veneçolà, primer amb Hugo Chávez i des de 2013, amb Nicolás Maduro, ha convertit el país en un lloc avançat de l'activitat il·lícita iraniana, amb l'ajuda de les xarxes de Hesbol·là que tenen influència en el govern. El següent article pretén posar llum a la foscor sobre la profunditat amb la qual l'alineament estratègic de Veneçuela amb l'Iran juntament amb la convergència amb les xarxes de Hesbol·là a les Amèriques suposa una amenaça híbrida per a la seguretat internacional.

Paraules clau: Veneçuela, l'Iran, Hesbol·là, amenaça híbrida, convergència

Introducció

Durant el mes de juliol passat de 2022, el règim veneçolà presidit per Nicolás Maduro va concedir a la República Islàmica de l'Iran un gran nombre d'acres de terreny dins del territori veneçolà en el marc d'un acord de cooperació estratègica entre Caracas i Teheran que s'estima durarà 20 anys. Aquest acord implica diversos sectors com el turisme -represa dels vols comercials Caracas-Teheran-, la col·laboració científica i altres àrees en desenvolupament (NTN24 2022).

Suposadament, la terra -que abasta 2,5 milions d'acres- s'utilitzarà per a cultius com el blat de moro i les mongetes, mentre que l'Iran es compromet a ajudar a Caracas a reconstruir la seva refineria de petroli més petita, "El Palito" (Middle East Institute 2022). Segons el laboratori d'idees Gates Institute (2022), amb seu a Washington DC, els llaços entre l'Iran i Veneçuela van aconseguir el seu zenit durant els mandats d'Hugo Chávez i Mahmud Ahmadinejad com a presidents dels seus respectius governs durant el període 1999-2013, quan tots dos líders van signar un gran nombre d'acords bilaterals que consolidaven l'alineament estratègic contra els Estats Units i els seus aliats. La relació entre aquests països rares vegades s'aborda a través del prisma de la seguretat internacional, especialment en els cercles polítics europeus.

Els lligams entre Caracas i Teheran -dos socis aparentment distants cultural i geogràficament- s'han diversificat des de l'estricte comerç en el sector dels hidrocarburs i l'energia, que ha estat sovint qüestionat pels Estats Units i els seus aliats, com la captura en 2008 per Turquia d'un petrolier iranià, que transportava 22 contenidors plens de materials explosius amb destinació a Veneçuela, fins a la més recent detenció en 2020 pels Estats Units de quatre petroliers en l'Estret d'Ormuz també amb destinació al port de La Guaira (Gates Institute, 2022).

Més enllà dels esdeveniments esmentats, un fenomen que està sortint cada vegada més a la llum és la presumpta facilitació per part del règim "chavista" del Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica, de l'Iran -CGRI o Al Quds- per tal d'operar i reunir informació d'intel·ligència amb l'ajuda del propi intermediari de l'Iran a la regió: el grup militant libanès Hesbol·là (Op. cit.). Al març de 2020, el Departament de Justícia dels Estats Units va presentar diverses acusacions contra Caracas acusant el règim d'activitats de narcoterrorisme, concretament contra el ciutadà sirià-veneçolà, i membre de l'Assemblea Nacional veneçolana, Adel el Zabayar, per connivència amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia - FARC -, el CGRI, els càrtels de la droga mexicans i Hesbol·là (Atlantic Council 2022).

Durant més de dues dècades, el deteriorament del sistema polític veneçolà s'ha produït a la vista d'Occident, incloses les democràcies llatinoamericanes, la Unió Europea i els Estats Units. No obstant això, la resposta d'aquestes parts interessades ha tingut poc en compte la vasta xarxa de delinqüència organitzada que basteix ponts entre organitzacions que operen tradicionalment en l'ampli Orient Mitjà, com l'intermediari iranià Hesbol·là, i funcionaris governamentals del continent americà, i l'efecte que aquesta connivència pot tenir en la seguretat internacional si no s'aborda adequadament.

La Nacional Defense University -amb seu a Washington D. C.- porta des de 2013 avaluant a fons la convergència del crim organitzat i el terrorisme -activitats que el Departament de Justícia dels Estats Units emmarca com "narcoterrorisme" en l'acusació contra funcionaris de Caracas-, per a això ofereix la seva posició sobre aquest tema ajudada pel judici de l'ex Comandant Suprem Aliat de l'OTAN a Europa, l'almirall retirat de la Marina dels Estats Units James G. Stadaviri, que explica la convergència de la següent manera:

"Les organitzacions [transnacionals] constitueixen una gran part de l'amenaça híbrida que forma el nexe entre el tràfic il·lícit de drogues -incloses les rutes, els beneficis i les influències corruptores- i el terrorisme, tant el terrorisme d'origen nacional com el terrorisme islàmic importat que s'ha globalitzat en el seu abast i col·laboració a través de xarxes, així com en la seva diversificació horitzontal" (Atlantic Council 2020, p.5).

Per tant, l'amenaça que suposen els intermediaris iranians com ara Hesbol·là, que operen en tota Amèrica Llatina, així com el propi CGRI, és enquadrada pel Consell Atlàntic (2020) com una amenaça híbrida. El terme va ser desenvolupat originalment pel general retirat de quatre estrelles del Cos de Marines dels Estats Units, Charles C. Krulak, i una sèrie d'analistes del Cos de Marines dels Estats Units que van començar a identificar tendències des dels successos de Txetxènia, en les quals els mètodes de guerra estaven sent deliberadament distorsionats i desdibuixats, no obstant això la teoria de la guerra híbrida va prendre forma a partir de l'avaluació de les accions de Hesbol·là al sud del Líban (Hoffman 2016, p.28).

Un element clau que Hoffman (2016) assenyala en el concepte de guerra híbrida i amenaces, és el comportament social disruptiu del crim organitzat i el desplegament d'eines no militars, com ara les finances. Un segon aspecte a considerar en el concepte de guerra híbrida i amenaces és que totes les accions cauen sota el llindar de la guerra tradicional.

Per tant, la delinqüència organitzada transnacional ("TOC", per les seves sigles en anglès) també pot ser utilitzada i instrumentalitzada per actors estatals com a intermediària per a contrarestar les influències de rivals geopolítics en regions específiques. Jefferson Guarín (2020) adverteix que la minimització de grups com ara Hesbol·là com un simple grup terrorista no avalua adequadament l'amenaça que suposen per a la seguretat internacional i el control de les seves activitats, i minimitza -en el cas de Hesbol·là i la seva relació amb l'Iran com el seu principal facilitador- a l'escala territorial única de l'ampli Orient Pròxim. El següent assaig pretén oferir una visió general de l'evolució de les relacions irano-veneçolanes durant les dues últimes dècades i del paper que Hesbol·là n'ha exercit com a "intermediari" en la relació, així com de l'amenaça que aquesta triangulació estratègica suposa per a la seguretat internacional en l'actual context geopolític.

El motiu de la redacció d'aquest breu assaig és omplir el buit de coneixement en els cercles de política exterior -més concretament a Europa- sobre com un "Estat canalla" com l'Iran és capaç de contrarestar la influència de les potències occidentals -especialment dels Estats Units- més enllà de la massa continental euroasiàtica, i en la tradicional zona d'influència occidental que és Amèrica Llatina. La primera part de l'assaig repassarà els antecedents històrics dels vincles de Veneçuela amb l'Orient Pròxim en sentit ampli, tot centrant-se en el seu alineament amb l'Iran en elements clau. En segon lloc, s'oferirà una visió general de les activitats de Hesbol·là a Veneçuela, els seus vincles amb funcionaris veneçolans i el paper que exerceix com a intermediari de l'Iran al país. Finalment, s'oferirà una conclusió sobre com interpretar el recent acord i l'estratègia de cooperació.

Els llaços de Veneçuela amb el Gran Orient Mitjà i l'Iran

Tot i que s'ha de fer un esforç per comprendre la relació entre Veneçuela i l'Orient Pròxim en sentit ampli més enllà de la lògica geoeconòmica que proporciona el paper de la indústria petroliera en el caliu i la influència de la relació, que és de domini públic, no es pot descartar. Sorio (2016) exposa dues tendències que han d'analitzar-se per a comprendre adequadament l'evolució de la importància de les relacions entre Veneçuela i l'Orient Mitjà. En primer lloc, la creixent assertivitat i rellevància de Veneçuela com a actor internacional desitjós de contrapesar als Estats Units mitjançant esquemes alternatius d'integració regional juntament amb aliances estratègiques amb potències competidores com Rússia i la Xina. En segon lloc, l'aprofundiment de les relacions amb l'Orient Pròxim en sentit ampli es va produir a través de l'augment dels vincles de la regió amb Estats ancora clau a les Amèriques com el Brasil mitjançant les Cimeres Amèrica del Sud-Països Àrabs ("ASPA", àcronim en castellà) (Sorio 2016, p.100).

Es pot argumentar que Caracas va actuar a través de fòrums multilaterals com a ASPA, o fins i tot a través dels esforços d'organitzacions de la diàspora àrab a Veneçuela com FEARAB, que coordina 45 organitzacions àrab-veneçolanes. En canvi, el país va aconseguir exercir el seu propi pes per a mostrar autonomia estratègica en la conformació dels seus vincles amb la regió a través del que Blanco Osorio (2016) denomina la "Variable Energètica". Això s'aconseguiria en convertir-se en 1962 en un dels membres fundadors juntament amb l'Iran, Aràbia Saudita, Kuwait i l'Iraq de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP).

En els últims anys, l'alineament Veneçuela-Iran en l'OPEP s'ha degut principalment al fet que tots dos països han compartit baixos índexs de productivitat, per la qual cosa tots dos advoquen per uns preus d'exportació elevats, la qual cosa contraresta la posició establerta pels productors proestatunidencs com l'Aràbia Saudita (Pereira Stallaert 2018, p.181). Cal assenyalar que durant els primers anys de l'OPEP -possiblement el fòrum responsable de tendir un pont entre Veneçuela i els països àrabs exportadors de petroli i l'Iran- tots dos països estaven dirigits per administracions proestatunidencs. Ròmul Betancourt en el cas de Veneçuela, i el xa Mohammad Reza Pahlavi en el de l'Iran, que es van guanyar el favor de les potències occidentals després del cop dirigit pel MI6 i la CIA contra el primer ministre Mohammed Mossadeq -líder del Front Nacional- durant 1951, després que aquest decidís nacionalitzar l'Anglo-Iranian Oil Company, que més tard es convertiria en BP, amb el suport del Partit Tudeh de l'Iran (lit. 'Partit de les Masses de l'Iran'), un partit comunista iranià format en 1941 (Pereira Stallaert 2018,p.181 ).

La designació del fill del xa per part de les potències occidentals com a governant de l'Iran en lloc del popular Mohammed Mossadeq -una mesura que seguia la lògica estratègica de contenir la influència soviètica en el context de la Guerra Freda-, que va presidir un règim autoritari favorable als interessos occidentals, va influir i va establir les bases per a la Revolució Islàmica de 1979 liderada per l'aiatol·là Khomeini. Malgrat la retòrica antiamericana de Khomeini, els Estats Units va continuar sent el soci econòmic més important del país, fins a la crisi dels ostatges a l'Iran en 1987, quan estudiants islamistes van assaltar l'ambaixada estatunidenca a Teheran i van segrestar més de 66 diplomàtics estatunidencs durant 444 dies, la qual cosa al seu torn va portar a Washington a congelar 12.000 milions de dòlars i a Teheran a alliberar els ostatges i perdre al seu principal soci econòmic (Pereira Stallaert 2018, p.181). Aquest resultat va obligar a Teheran a buscar aliats i socis alternatius a tot el món, recorrent a Turquia, la Xina i Corea del Sud i, en el cas d'Amèrica Llatina, al Brasil i l'Argentina.

En el seu veïnat immediat, la República Islàmica es va veure embolicada en una sagnant guerra amb l'Iraq de 1980 a 1988 que es va saldar amb la mort d'un milió d'iranians, la qual cosa va portar a Teheran a iniciar el conegut recurs de crear intermediaris i entrenar milícies armades a la regió per a exercir la seva influència i avançar en els seus objectius estratègics. Cal esmentar dos intermediaris i teatres principals. En primer lloc, Hamàs i el Gihad Islàmic Palestí en els territoris palestins, i Hesbol·là a Líban. En el cas del primer, tot i que Hamàs és una organització sunnita, mentre que Hesbol·là és xiïta, els aiatol·làs van prometre en 1992 30 milions de dòlars -anuals- a l'organització amb seu a Gaza; no obstant això, en paraules de Sean Goforth (2008), Hamàs no és més que un "vestigi" de la política exterior iraniana a l'Orient Pròxim. El cas de Hesbol·là a Líban és una prova de l'èxit de l'exportació del model propi de la República Islàmica d'organitzacions islamistes militants, encara que adaptat als desafiaments propis de Líban sobre el terreny.

Després de la guerra civil libanesa, l'Iran va desplegar al CGRI ajudat pel partit socialista àrab sirià Baas, dirigit per Hafez al-Àssad, que va ocupar parts de Líban per a entrenar a un contingent de militants de Hesbol·là al país. Hesbol·là va aprofitar el col·lapse del país en 1984 per a reforçar la seva posició en el sud de Líban, creixent fins a convertir-se en "un Estat dins d'un altre Estat" i entrellaçant-se en el teixit social libanès, al mateix temps que s'alineava amb Teheran contra Occident i els seus aliats occidentals a la regió, principalment l'Estat d'Israel (Goforth 2012, p.4). Hesbol·là va guanyar legitimitat en el sud del Líban proporcionant assistència social, construint escoles i altres serveis amb ajuda iraniana, aprofitant la seva oportunitat de convertir-se en alguna cosa més que un grup militant xiïta, madurant fins a convertir-se en una organització política ben organitzada després de la Revolució dels Cedres al Líban i l'assassinat del president Rafik Hariri en 2005 (Goforth 2012, p.6).

l'Iran va atorgar prioritat a Hesbol·là enfront d'altres grups d'intermediaris de la regió -mantenint una ajuda financera ininterrompuda- perquè va demostrar ser més eficaç a l'hora d'encarnar la política exterior de Teheran a la regió, segons Goforth (2012), especialment després que Hesbol·là aconseguís dur a terme operacions terroristes més enllà de l'Orient Pròxim, entre les quals destaquen l'atemptat suïcida contra l'ambaixada israeliana a l'Argentina en 1992 i, en 1994, l'atemptat contra el centre cultural jueu AMIA ("Associació Mutual Israelita Argentina"), un centre comunitari jueu, també a la ciutat de Buenos Aires.

Com ja s'ha assenyalat, el punt d'inflexió en la política exterior iraniana es va produir després de la crisi dels ostatges de 1987, quan Teheran va perdre al seu soci comercial econòmic -Estats Units-, la qual cosa va conduir a una política exterior agressiva en l'ampli Orient Pròxim en forma de finançament de milícies d'intermediaris. No obstant això, en el cas de l'acostament de l'Iran a Amèrica -amb l'ajuda de Veneçuela des de la presa del poder pels "chavistes" en 1999- els mètodes emprats difereixen, almenys en les primeres fases, dels aplicats en el Llevant.

Les eleccions presidencials celebrades a Veneçuela en 1998 es van saldar amb la victòria d'Hugo Chávez en un procés electoral que va donar pas a una sèrie de canvis estructurals tant en política interior com exterior. Hugo Chávez era llavors un ex tinent coronel que va assumir el comandament al juliol de 1991 de la unitat 422 de la 42 Brigada d'Infanteria Paracaigudista, el Batalló Paracaigudista Antonio Nicolás Briceño, per a signar la seva baixa de l'Exèrcit en 1994 en un context de cops d'estat i revoltes militars. Més notable, i anant més enllà de la "Variable Energètica" relativa a la dependència del petroli, és l'estratègia d'equilibri tou esmentada per Ángel Blanco Sorio (2016) enfront dels Estats Units, que va continuar sent el principal mercat per a les exportacions petrolieres veneçolanes fins a 2013, amb 46.700 milions de dòlars de comerç total i el 46,8% de les exportacions totals de petroli. En essència, l'equilibri tou es refereix a una acció coordinada d'un Estat o coalició d'Estats per a obstaculitzar els objectius d'un país competidor per mitjans no militars com l'embolic diplomàtic i l'equilibri regional (Sorio 2016, p.102). No obstant això, l'equilibri tou en aquest cas està fortament influït pel canvi ideològic que es va produir amb la "Revolució Bolivariana", que va adoptar un to "antiimperialista" dirigit principalment contra Washington, la qual cosa al seu torn va portar a Caracas a seleccionar socis internacionals més enllà de la regió que compartissin aquesta animadversió.

La República Islàmica trobarà així un soci disposat en Hugo Chávez, una aliança que Pereira Stallaert (2018) emmarca en el concepte de "realisme perifèric" desenvolupat pel politòleg argentí Carlos Escudé en 1992 per a comprendre l'evolució de la política exterior a Amèrica Llatina durant la Guerra Freda. La teoria parteix essencialment de l'enfocament centre-perifèria i de la distinció entre països desenvolupats i del Tercer Món, en la qual els "decisors" de la perifèria es converteixen en "països rebels" per a canviar l'ordre mundial internacional (Pereira Stallaert 2018, p.181). Cal assenyalar que l'Iran i Veneçuela van signar entre 1999 i 2012 una sèrie de 263 acords bilaterals, 22 durant el mandat del president reformista iranià Muhammad Khatami (Sorio 2016, p.104).

No obstant això, els llaços Teheran-Caracas es van aprofundir durant el lideratge de Mahmud Ahmadinejad durant 2005-2013, any en què va rellançar el programa nuclear iranià al qual s'oposava Occident, convertint-se Hugo Chávez en un dels més ferms defensors de Teheran del seu programa nuclear en oposar-se a la resolució GOC/2005/77 de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica-OIEA (Goforth 2012, p.31). A més de l'alineament polític i ideològic, el comerç bilateral va augmentar d'1 milió de dòlars en 2004 a 50 milions a la fi de 2006, diversificant-se de les indústries del petroli i el gas, incloent-hi sectors i béns com el ciment, els automòbils, la farina de blat de moro i el processament de la llet (Op. cit. p.32). En matèria de política exterior, l'"Eix d'Unitat" Ahmadinejad-Chávez va fer que Caracas s'imposés en els grans conflictes de l'Orient Pròxim, principalment en la qüestió Israel-Palestina. Veneçuela va renunciar als seus vincles amb Israel com a proveïdor militar, trencant els seus llaços diplomàtics amb Tel Aviv al gener de 2009, una decisió anunciada mentre una delegació iraniana es trobava a Caracas (Sorio, 2016, p.106).

El mateix ocorre en el cas de l'Iran a les Amèriques, en unir-se al costat de Síria com els dos Estats observadors no llatinoamericans en l'ALBA -"Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América"-, la qual cosa va ajudar la República Islàmica a establir llaços formals amb altres Estats clau de la regió com l'Equador de Rafael Correa i la Bolívia d'Evo Morales. Al seu torn, els membres d'ALBA s'han beneficiat de l'ajuda de Teheran per a desenvolupar el seu propi programa nuclear civil (Pereira Stallaert 2018, p.184) Pel que fa als llaços militars, Teheran i Caracas es van comprometre en 2008 a prestar-se ple suport militar mutu. Goforth (2012) subratlla que les preocupacions en matèria de seguretat estan creixent no com a conseqüència d'una aliança en sentit estricte entre tots dos països, sinó de la capacitat de l'Iran per a desplegar mètodes de guerra asimètrics, com s'ha vist en altres llocs com la Franja de Gaza i el sud del Líban.

S'ha informat que el CGRI s'ha dedicat a entrenar als militars veneçolans en la guerra de guerrilles des de 2009 a petició de Chávez en cas d'un possible enfrontament amb les forces colombianes, i també ha ajudat a Hesbol·là a traslladar les seves cèl·lules en la zona de la triple frontera del Brasil, Paraguai i l'Argentina a Veneçuela amb l'ajuda d'alts funcionaris libanès-veneçolans com Ghazi Nasr Al-Din, un diplomàtic acusat pel Departament del Tresor dels Estats Units d'ajudar a organitzar viatges de membres d'Hesbol·là a Veneçuela i de membres de Hesbol·là a Veneçuela a l'Iran per a assistir a "cursos de formació" (Goforth 2012, p. 37).

Des de principis de la dècada de 2000 fins a l'actualitat existeixen proves clares de l'existència de intermediaris iranians que operen en l'hemisferi occidental, la qual cosa demostra la capacitat de Teheran i els seus aliats per a operar més enllà del gran Orient Mitjà. La relació Iran-Veneçuela va decaure durant el lideratge d'Hassan Rouhani (2013-2021), durant els primers mandats d'aquest últim, coincidint amb l'ascens al poder de Nicolás Maduro - ex canceller/ ministre d'Exteriors veneçolà - com a successor d'Hugo Chávez.

La raó d'aquest comportament de Teheran, segons Eric Lob (2022), té a veure amb l'augment de les relacions amb les potències occidentals en el context del Pla d'Acció Integral Conjunt sobre el programa nuclear iranià. Després que els Estats Units es retirés del PAIC durant el segon mandat de Rouhani, l'Iran va tornar a comprometre's amb el Sud Global sota la "Visió del Tercer Món" de Ahmadinejad per a contrarestar les sancions, reactivant les relacions bilaterals amb Veneçuela. L'actual president iranià, Ebrahim Raisi, ha signat l'esmentat full de ruta de cooperació bilateral a 20 anys amb l'objectiu de resistir a les sancions estatunidenques i fomentar la cooperació energètica i altres sectors com el turisme i l'agricultura. No obstant això, la cooperació militar està una mica desdibuixada, igual que l'ús de proxies i si existeix una continuació dels patrons de principis de la dècada de 2000 en aquest sentit.

Comprendre la presència d'Hesbol·là a Veneçuela i la seva convergència amb Teheran

Hesbol·là va sorgir en el context de la guerra civil libanesa (1975-1990) com a grup militant xiïta en 1982 en el sud de Líban com a resposta a l'ocupació israeliana en el context del prolongat conflicte de la primera amb l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (Jefferson Guarín 2020, p.119). En 1985 l'organització va emetre el seu manifest en el qual jurava lleialtat al líder suprem de la República Islàmica de l'Iran, alineant-se amb Teheran en l'expulsió de les potències occidentals de la regió com els Estats Units i França així com dels aliats occidentals a la regió, especialment l'Estat d'Israel (Op. cit., p.119). Jefferson Guarín (2020) parla d'un procés de "mitosi" en el qual el "Partit de Déu" va evolucionar d'una mera organització militant a un partit polític actiu a Líban des de la seva primera participació electoral en les eleccions de 1992, la qual cosa va conduir a la divisió en dues cèl·lules separades: la paramilitar i la política.

El primer va aconseguir lliurar una guerra sofisticada contra l'Estat d'Israel en 2006 utilitzant armament de precisió com a míssils guiats antitanc i mines antitanc, havent demostrat ja la seva capacitat per a dur a terme operacions a l'estranger com els atemptats contra l'Ambaixada d'Israel i contra l'AMIA a Buenos Aires, molt probablement ajudat per les seves xarxes en la Triple Frontera (l'Argentina, Paraguai i el Brasil). L'ala política, per part seva, va aconseguir galvanitzar el recolzament social condemnant la corrupció massiva en el govern libanès, consolidant-se en 2010 com una força política formidable.

A Amèrica Llatina, Hesbol·là s'ha recolzat en la seva Organització de Seguretat Exterior o "Unitat 910", les activitats de la qual han estat vigilades i revelades pels esforços del difunt fiscal argentí Alberto Nisman, assassinat en circumstàncies encara poc clares en el context dels atemptats contra l'AMIA, la qual cosa apunta a la connivència entre funcionaris iranians i argentins (Dershowitz 2022).

En el cas dels vincles d'Hesbol·là amb Veneçuela, la gran diàspora libanesa i àrab al país i en tota Amèrica Llatina ha estat clau per a consolidar la seva posició. Durant més de 150 anys, la migració des de Líban i Síria a Veneçuela -en la seva majoria cristians maronites- des de l'època otomana, ha establert importants comunitats de la diàspora a illa Margarita, Punto Fijo, Puerto Cabello i La Guaira (Humire 2020, p.5). La diàspora libanesa a Veneçuela ronda els 10 milions de persones (Gates Institute 2022). Per consegüent, Hesbol·là s'ha recolzat en aquestes comunitats d'ultramar que han contribuït al desenvolupament de Veneçuela en molts aspectes positius, no obstant això, ha aconseguit cooptar a influents famílies veneçolà-libaneses sota un complex sistema de clans que Joseph Humire (2020) analitza minuciosament en el seu informe per al Atlantic Council: el clan Saleh amb base en Maracaibo, el clan Nasr Al-Din a illa Margarita i el clan Rada a Valencia (Vegeu el mapa més a baix).

L'Operació Tità -una operació combinada estatunidenca-colombiana que va començar en 2008 i va finalitzar en 2014- va descobrir amb èxit la relació entre el càrtel mexicà de la droga "Los Zetas" i el càrtel "La Oficina", amb seu a Medellín, i la comunitat libanesa de la costa del Carib colombiana (Washington Institute s.f.). Aquestes connexions es van veure reforçades pel comerç transfronterer i els diners en efectiu en grans quantitats procedent de correus en la porosa frontera colombo-veneçolana, encapçalats pels germans Ali Mohamad Saleh i Kassem Mohamad Saleh -que controlaven el mercat negre de drogues, armes i blanqueig de diners a Maicao-, que van fugir a Veneçuela en 2012 després de ser assenyalats com a finançadors del terrorisme per l'Oficina de Control d'Actius Estrangers ("OFAC", per les seves sigles en anglès). Més tard, es van instal·lar a Maracaibo (Estat de Zulia) amb altres destacats clans libanesos pròxims a la burocràcia "chavista" a Veneçuela (Humire 2020,p.6). D'altra banda, el clan Nasr Al-Din, liderat per Ghazi i el seu germà major Abdallah, originaris de Líban, s'ha radicat a Illa Margarita, a l'est de Veneçuela (Ibid p.8).

Localització de les xarxes de suport a Hesbol·là a Veneçuela i Colòmbia. Mapa elaborat per l'autor a partir del Humire Policy Paper (2020) per a l'Atlantic Council. Les ciutats ressaltades en vermell corresponen a ciutats en les quals se sap que operen xarxes d'Hesbol·là. El clan Saleh, que també té un punt de suport en Maicao, Colòmbia, ressaltat en groc, té la seva base a la ciutat de Maracaibo, en l'estat fronterer de Zulia. El clan Rada opera des de la ciutat central de Valencia, mentre que la xarxa Nasr Al-Din, la més influent, té la seva base a l'illa oriental de Margarita (estat de Nova Esparta).

El germà menor del clan Nasr Al-Din, Oday Nasr al-Din, hauria estat el responsable d'establir centres d'entrenament paramilitar a Illa Margarita durant 2011, reclutant entre els cercles bolivarians i enviant-los a rebre entrenament a l'Iran (Cárdenas & Noriega 2011, p.3 ). La rellevància del clan Nasr Al-Din prové del paper de Ghazi al Ministeri d'Afers exteriors de Veneçuela, on va estar destinat a l'ambaixada a Damasc (Síria) organitzant reunions clau entre alts funcionaris veneçolans, com el llavors ministre de l'Interior i ex vicepresident de Veneçuela, Tareck El Aissami, el qual va dimitir com a ministre de Petroli el dilluns 20 de març de 2023 a través de Twitter, sent acceptada la seva renúncia pel president veneçolà Nicolás Maduro. El Aissami ha estat acusat de corrupció i mala gestió financera com a actual ministre de Petroli. A El-Aissami es van unir l'ex oficial de contraespionatge militar Hugo "El Pollo" Carvajal -el qual es trobava sota custòdia espanyola i havia de ser extradit als Estats Units per càrrecs de narcotràfic en 2021- i homòlegs d'Hesbol·là. Segons informants de la DEA, la reunió va reforçar el pla de cocaïna per armes que es va materialitzar en 2014 (Humire 2020, p.8). Ghazi Nasr Al-Din continua sent un estret col·laborador de Nicolás Maduro.

Finalment, la figura més destacada del Clan Rada és el ciutadà veneçolà-libanès Abdala Rada Ramel, que va ser detingut per la policia colombiana quan operava a Barranquilla i a la zona de Maicao, prop de la frontera amb Veneçuela. Rada va ser deportat a Veneçuela com a sospitós de narcotràfic (Infobae 2018). L'aspecte que destaca d'Abdala Rada Ramel són els seus vincles directes amb alts comandants d'Hesbol·là, com ara el cap de l'Organització de Seguretat Exterior, Salman Raouf Salman, que va ser l'home sobre el terreny tant per a Hesbol·là com per a la República Islàmica de l'Iran en l'atac a l'ambaixada israeliana a Buenos Aires l'any 1992 i al centre cultural jueu AMIA l'any 1994 (infobae 2019). Això es va produir després que les autoritats argentines sospitessin d'un segon membre del clan que també posseeix la doble nacionalitat libanesa-veneçolana -Amer Mohamed Akil Rada- implicat en aquests atemptats, i la família dels quals dirigeix el negoci de les criptomonedes vinculat al govern veneçolà (Humire 2020).

Jefferson Guarín (2020) atribueix la massificació de les operacions d'Hesbol·là a Veneçuela a l'alineament estratègic encunyat per Goforth (2012) "Eix de la Unitat" entre Caracas i Teheran durant el mandat d'Hugo Chávez (1999-2013) i Mahmud Ahmadinejad (2005- 2013) i la seva política comuna d'oposar-se a la influència estatunidenca tant a l'Orient Mitjà com a les Amèriques sota la disfressa discursiva d'una política exterior "antiimperialista" i baix acords formals de cooperació com l'acordat per Nicolás Maduro i Ebrahim Raisi al juny de 2022. No obstant això, la deterioració de les institucions a Veneçuela va contribuir a reforçar la posició d'Hesbol·là al país mitjançant activitats il·lícites en freqüent col·laboració amb altres organitzacions com els càrtels de la droga de la regió i organitzacions militants com les FARC colombianes després que Hugo Chávez permetés al grup operar lliurement a Veneçuela des de març de 2008 (Jefferson Guarín 2020, p.25).

L'esmentada convergència es va fer pública després del final de l'"Operació Tità" en 2014, també esmentada anteriorment, que descrivia ponts aeris i terrestres entre Hesbol·là, l'Iran i Veneçuela (Humire 2020, p.9). A més a més, el paper dels funcionaris veneçolans amb vincles culturals amb Hesbol·là i l'Orient Pròxim són els principals responsables d'aplanar el camí als operatius estrangers lleials tant a Hesbol·là com a la República Islàmica de l'Iran, com Tareck El Aissami -que ha ocupat múltiples càrrecs en el règim veneçolà- i que va participar en el lliurament de passaports veneçolans a 800 ciutadans sirians, libanesos i iraquians, molts dels quals eren membres d'Hesbol·là (Op. cit. p.126). Durant 2017, el Servei d'Immigració i Control de Duanes dels Estats Units - l'"ICE" per les seves sigles en anglès - juntament amb la OFAC van designar a Tareck El Aissami com a traficant de narcòtics especialment designat, o "SDT" per les seves sigles en anglès.

Evolució recent de la convergència Caracas-Teheran-Beirut

Segons el laboratori d'idees amb seu a Israel I-AML Israel (2022), que se centra en la supervisió del compliment financer, els delictes financers, el finançament del terrorisme i la corrupció, exposa la recent activitat de Mahan Air -l'aerolínia civil iraniana- a Llatinoamèrica on un dels seus Boeing 747 -concretament amb matrícula I-35131- va ser retingut en l'aeroport de Ezeiza a Buenos Aires durant el mes de juny passat. L'aeronau hauria estat transferida a la veneçolana EMTRASUR per a ser operada per l'aerolínia veneçolana CONVIASA a l'octubre de 2021 (I-AMIL Israel 2022). El propòsit de les més de set rutes aèries des de Caracas a Teheran entre febrer i maig de 2022, era transportar or veneçolà a Turquia i altres estats de l'Orient Mitjà. L'Oficina de Control d'Actius Estrangers del Departament del Tresor dels Estats Units, OFAC (2020), manté des de fa temps sancions contra Mahan Air, al mateix temps que ha estat designada per les agències antiterroristes com un facilitador clau del CGRI.

Vol de Mahan Air aterrant i fent maniobres de rodatge a l'Aeroport Internacional Simón Bolívar després de volar 16 hores des de Teheran durant el mes de juny de 2019. Font: BBC NEWS

Els correus implicats en aquest pont aeri entre Veneçuela i l'Iran són Muhammad Jaafar Kassir, que és un home operatiu d'Hesbol·là designat com a terrorista per l'OFAC, i Ali Kassir (àlies Ali Ghassir àlies Ali Nasr Al-Din Kassir àlies Ali Qasir), vinculat, per descomptat, al notori clan libanès Nasr Al-Din, assentat a l'illa veneçolana oriental de Margarita (Estat de Nueva Esparta).

Aquestes activitats demostren el grau de versatilitat que poden assolir aquestes xarxes per a col·laborar en el finançament interhemisfèric del terrorisme entre Amèrica i l'Orient Pròxim, ocultant-se sota activitats civils com l'aviació comercial, diversificant la seva font d'ingressos i finançament dels narcòtics a l'or. L'enginy d'aquestes xarxes d'Hesbol·là a les Amèriques, així com dels seus manipuladors iranians a través del CGRI, demostra la tesi de Jefferson Guarín (2020) sobre la metamorfosi d'Hesbol·là d'una mera organització terrorista a una important organització criminal, que ha aconseguit atrinxerar-se en els cercles de poder claus del govern veneçolà, al mateix temps que serveix d'intermediari per als objectius estratègics iranians més enllà de l'Orient Pròxim.

Conclusions

Així doncs, les amenaces híbrides constitueixen un desafiament real per a la seguretat internacional, en el sentit que soscaven els mitjans i els mètodes de control de les activitats aparentment irrellevants per als encarregats d'avaluar-les. A més a més, la infravaloració per part dels responsables polítics i els estrategs de les capacitats d'adversaris com l'Iran per a teixir un punt de suport en regions que rares vegades s'aborden com a importants des del punt de vista de la seguretat internacional, com les Amèriques, juga a favor de les creixents xarxes de delinqüència organitzada i cèl·lules terroristes que actuen com proxies de països amb una forta animadversió cap a Occident.

Igualment, l'excés de confiança en el sentit estratègic d'una òptica segons Mackinder resta importància al risc i a la importància per a la seguretat de regions com Amèrica Llatina, on Veneçuela s'ha convertit en un punt de suport per a Hesbol·là i el Cos de la Guàrdia Revolucionària iraniana. Així doncs, la deterioració de les democràcies en el món occidental -que inclou a Amèrica Llatina- ha d'abordar-se adequadament i més enllà de mers exercicis acadèmics des de la comoditat de les universitats del Nord global. La deterioració de les democràcies suposa una amenaça imminent per a la seguretat del sistema internacional en general. A més de l'anterior, en els cercles de política exterior ha de millorar-se la comprensió profunda de la lògica de la delinqüència organitzada transnacional amb la finalitat de plantejar polítiques eficaces per a contrarestar les accions de les organitzacions criminals que serveixen al propòsit de promulgar els objectius estratègics dels Estats delinqüents. Per això, els 2,5 milions d'acres de terra concedits a Teheran a Veneçuela segons la lògica anterior han de considerar-se amb cautela.

Referències

Álvarez Cabello, P. 2018. El tercermundismo como doctrina política internacional en el acercamiento de Irán a Venezuela. Oasis. 27 (maig 2018), 169–190. DOI: https://doi.org/10.18601/16577558.n27.10.

BBC News Mundo. (8 d'abril de 2019). Mahan Air, la controvertida línea aérea de Irán que inició vuelos directos a Venezuela. https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina47860904

Dershowitz, T. (11 de juliol de 2022). Don’t Bury Alberto Nisman Again. AlbertoNisman.org. Consultat el 5 de gener de 2023: https://albertonisman.org/dont-bury-alberto-nismanagain/

El Aissami Maddah, Tareck Zaidan. (n.d). ICE. https://www.ice.gov/es/los-masbuscados-por-ice/el-aissami-maddah-tareck-zaidan

Franklin, L. A. (2022, 21 september). Iran Acquires 2.5 Million Acres of Venezuela. Gatestone Institute. https://www.gatestoneinstitute.org/18892/iran-venezuela-landpurchase

Goforth, Sean. (2012). Axis of Unity : Venezuela, Iran & the Threat to America: Vol. 1st ed. Potomac Books.

Hoffman, F. (2016). The Contemporary Spectrum of Conflict: Protracted, Gray Zone, Ambiguous, and Hybrid Modes of War. The Heritage Foundation. Consultat al septembre de 2022: https://www.heritage.org/military-strength-topicalessays/2016-essays/the-contemporary-spectrum-conflict-protracted-gray \

Humire, Joseph M. Hezbollah’s Support Network in Venezuela and Ties to the Maduro Regime. Atlantic Council (2020). https://www.jstor.org/stable/resrep29477.5

Infobae (2018). Tráfico de drogas, lavado de dinero, terrorismo y un colombiano en la mira: cómo funciona Hezbollah en América Latina https://www.infobae.com/america/america-latina/2018/05/21/trafico-de-drogas-lavado-de-dinero-terrorismo-y-un-colombiano-en-la-mira-como-funciona-hezbollah-en-america-latina/

Infobae (2019. ARTICLE PUBLICAT ORIGINALMENT A L'AGOST DE 2018). Salman Raouf Salman, el terrorista de Hezbollah que coordina el narcotráfico y el lavado de dinero en América Latina. https://www.infobae.com/america/america-latina/2018/08/01/salman-raouf-salman-el-terrorista-de-hezbollah-que-coordina-el-narcotrafico-y-el-lavado-de-dinero-en-america-latina/

Jefferson Guarín P., “FARC-Hezbollah: The success of Venezuela-Iran proxy groups and their convergence in the Americas”, Security and Defence Quarterly 31 n.o 4 (2020): 117-134. DOI: 10.35467/sdq/130934.

Lloyd Insurance Sheds Light on Iran Led Hezbollah Operations Smuggling Gold from Venezuela | i-AML Israel. (29 de novembre de 2022). i-AML Israel Anti-Money Laundering. https://i-aml.com/news/29112022/

Lob, Eric. Iran-Venezuela relations: Presidents, postures, and pressures. (2022, 22 agosto). Middle East Institute. Consultat el 3 de gener de 2023: https://www.mei.edu/publications/iran-venezuela-relations-presidents-postures-and-pressures

Maduro cedió un millón de hectáreas de tierras venezolanas a Irán. (2022, 28 julio). Ntn24. Consultat el 12 decembre de 2022: https://www.ntn24.com/americalatina/venezuela/maduro-cedio-un-millon-de-hectareas-a-iran-399018

Noriega, R. F. & Cardenas, J. (2011). The Mounting Hezbollah Threat in Latin America. En American Enterprise Institute for Public Policy. American Enterprise Institute for Public Policy. Consultat el 5 de gener de 2023: https://www.aei.org/wpcontent/uploads/2014/09/No-3-LatinAmerican-2011g.pdf

Pereira Stallaert, C. (2018). The strategic alliance between Chávez and Ahmadinejad, and its impact on international institutions, from a peripheral-realist perspective. Portuguese Journal of Social Science, 17(2), 179–197. DOI: https://doi.org/10.1386/pjss.17.2.179_1

Sorio, A.B. (2016). Venezuela and the Middle East Under Hugo Chávez (1999–2013): Strategic Continuities and Ideological Preferences. In: Tawil Kuri, M. (eds) Latin American Foreign Policies towards the Middle East. Middle East Today. Palgrave Macmillan, New York. DOI: https://doi.org/10.1057/978-1-137-59939-1_6

The DEA’s Targeting of Hezbollah’s Global Criminal Support Network. (s. f.). The Washington Institute. https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/deastargeting-hezbollahs-global-criminal-support-network

The DEA’s Targeting of Hezbollah’s Global Criminal Support Network. (s. f.-b). The Washington Institute. https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/deastargeting-hezbollahs-global-criminal-support-network

Treasury Designates Key Actors in Mahan Air Illicit Procurement Operations. (2023, 10 january). U.S. Department of the Treasury. https://home.treasury.gov/news/pressreleases/sm1098